Jongerenrestaurant

Het eerste Jongerenrestaurant van Nederland gaat van start in Wassenaar!
Vóór en dóór jongeren

Met een donatie van € 10,- geeft u een maaltijd aan één jongere. Hoeveel jongeren wilt u eten geven?

Er zijn in Nederland 74.320 horeca-vestigingen, maar er is niet één jongerenrestaurant.

VEEL JONGEREN ETEN NOOIT IN EEN RESTAURANT

MET UW DONATIE KRIJGEN ZE GRATIS EEN GEZONDE EN SMAKELIJKE MAALTIJD

…. ZE ONTMOETEN ELKAAR

…. ZE DOEN ALS VRIJWILLIGER WERKERVARING OP

…. ZE VOLGEN LEERZAME WORKSHOPS

…. ZE LEREN LEKKER KOKEN VOOR WEINIG GELD

Uw donatie komt volledig en direct terecht bij maaltijden voor de jongeren.

Stichting WESP start twee keer per maand in restaurant Me Gusta, Van Hogendorpstraat 16A in Wassenaar. Meer donaties betekent vaker open. In steeds meer restaurants, zodat er eind 2027 honderd restaurants zijn die zich openstellen voor jongeren. Ze doen dat op een dag dat ze gesloten zijn voor andere gasten. Daardoor zijn de vaste kosten beperkt.

Me Gusta stelt zich open vanaf 11 november op maandagen in de even weken.

De gemeente Wassenaar doet mee, ondernemers, de Vrijwilligerscentrale, Jongerenwerk, Jeugdzorg en COA…. Maar donateurs zijn onmisbaar!

Adres: Van Hogendorpstraat 16A Wassenaar
Opening: De burgemeester opent het restaurant op 28 oktober 2024

Informatie: www.jongerenrestaurant.nl
Mail: info@jongerenrestaurant.nl

Wie bedacht het?
Emir vluchtte op zijn 15e als alleenstaande vluchteling uit Afghanistan en kwam in het AZC in Wassenaar terecht. Als analfabeet leerde hij snel Nederlands, volgde een MBO opleiding en ging werken voor sociale projecten van Stichting WESP. Hij zag al snel dat veel jongeren in Nederland behoefte hebben aan ontmoeting met leeftijdgenoten. Niet alleen jongeren zoals hij, maar ook scholieren en studenten die door Corona vaker geïsoleerd zijn geraakt.

Wat hebben jongeren eraan?
Emir: ‘Lekker eten maakt ons warm, het verbindt. We zijn allemaal sterk geworden door omstandigheden. We helpen elkaar omdat we elkaar begrijpen en weten wat we nodig hebben om verder te komen in het leven. Dat kan je het beste samen aan tafel doen, toch?’
Emir liet effect onderzoek doen onder 150 jongeren. Met steun van fondsen en ondernemers startte een proefjaar in vier pop up restaurants. Kaynaat (21, uit jeugdzorg): ‘Uitvallers uit het onderwijs gaan vaker naar school als ze met ons hebben meegedaan, en ze presteren beter. Ze worden voorbereid op de arbeidsmarkt en ze vinden vaker een bijbaan, stage of werk. Ze hebben meer kennis over gezond eten en budgetteren.’ Bangin (18, als alleenstaande gevlucht uit Syrië, ook nieuwkomer in Wassenaar) vult aan: ‘Voordat we samen aan tafel gaan, praten we met elkaar in workshops ontdekken we onze talenten. We horen terug: we krijgen life skills mee! We communiceren makkelijker en zijn gemotiveerder. Je ziet gewoon dat jongeren erop vooruitgaan. Lichamelijk en ook mentaal.’

Het plan
Sana (20, als alleenstaande op haar elfde gevlucht uit Syrië) vertelt: ‘Jongeren hebben een gemeenschap nodig om gezond op te groeien en mee te doen in de maatschappij. Met steun van de gemeente, jongerenwerk, COA, fondsen en de Wassenaarse bevolking willen we minimaal 1.500 maaltijden verstrekken en komend jaar honderd vrijwilligers opleiden die werken in het restaurant. We gaan gastsprekers uitnodigen en tafelgenoten die hun levenservaring met ons delen. We organiseren cultuuravonden met optredens en muziek.’

Toekomstdroom
Emir voegt toe: ‘Ik wil dat er overal in Nederland jongerenrestaurants komen, voor en door jongeren.’ Wat verwacht Emir van deze eerste, bescheiden stap? ‘Je moet groot denken en klein beginnen, zeg ik altijd.’

Met dank aan
De voorbereiding van het Jongerenrestaurant is mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Fonds Schiefbaan Hovius, Haëlla Stichting, Madurodam Kinderfonds en Oranjefonds. Onderzoek toont mooie resultaten aan: meer meedoen in de maatschappij, vooruitgang in onderwijs en werk, meer sociale contacten.